Tar fokusen bort glädjen i arbetet

Tar Fokusen bort glädjen i arbetet ?

Fokus är som bekant väldigt viktig för att bli framgångsrik och jag har hittills varit duktig på att välja ut de ideer som är mest lönsamma och fokusera på dessa. En stor nackdel är dock att man kan bli less när man försöker exploatera en ide man har och att man hela tiden kommer på nya uppslag och ideer som man vill genomföra.

Jag känner att jag går allt mer åt att bli en “fullserviceinternetmarknadsföringswebbyrå” för interna projekt när jag numera gör följande saker varje vecka.

 • SEO/Länkbygge
 • SEM, Justerar och underhåller annonskampanjer
 • SEM, Lägger upp nya annonskampanjer
 • Skriver Copy texter och annonstexter
 • Projektleder nya sajter
 • Projektleder grafisk design för landingssidor och dyl
 • Bygger upp infrastruktur för mitt promotion-nätverk
 • Bygger små verktyg och script som behövs för att underlätta mitt jobb
 • Mäter och kalkylerar avkastning på annonskampanjer, reklamintäkter från andra källor, etc
 • Research , bloggläsning & forum
 • Mejlkorrespondens med affiliatemanagers och dylikt.
 • Researchar nya erbjudanden och program

Allt detta gör att en arbetsdag kan liknas vid ett enda stort virrvarr eftersom jag hoppar mellan alla dessa olika sysslor och pysslar lite här och där. Jag vet att det inte är den perfekta lösningen utan att jag skulle ha mycket att vinna på att göra en sak i taget och göra klart den innan jag börjar på nästa punkt på listan.

Det är vanligt bland entreprenörer att hela tiden fundera på nästa idé och att tycka att det roliga är början av ett projekt men sedan tappa lite av intresset när det är dags att monetärt exploatera projektet.

Frågan är om fokus på en sak i taget är en bra strategi ur ett längre perspektiv och hur påverkar detta arbetsglädjen ? Jag har nu befunnit mig ett längre tag i en planering och uppbyggnadsfas att konstruera en skräddarsydd lösning för mig att kunna växla upp min PPC > affiliate-marknadsföring. Denna fas är väldigt rolig eftersom man ser fram emot den dagen när allt är på plats och man kan börja exploatera det man skapat. När väl exploateringsfasen kommer och man skall fokusera för att få avkastning på sina investerade resurser så tenderar intresset att gå ner eftersom själva arbetet går från att vara “uppbyggande” till att bli “förvaltande”

Detta dilemma är något som jag klurat på ett tag och själva exploateringsfasen är viktig för att kunna lägga ned framtida resurser i nya projekt. Denna fas är även nyckeln till framgång (Tänk: den klassiska ekonomiska modellen om en produkts livscykel eller ett företags olika faser.

Hur gör man då för att behålla fokus och arbetsglädjen i exploateringsfasen? Hur gör ni?

6 kommentarer till “Tar fokusen bort glädjen i arbetet”

2008-03-11 av Anders G

Jag känner väldigt väl igen det där med att tappa intresse.

Om den är en sajt jag bygger så försöker jag alltid se till nästa utvecklingssteg (en hemsida blir aldrig klar). Om det gäller andra mer “fysiska” projekt så kan man bryta ner den i mindre delar och arbeta med en del åt gången.

Funkar inget så hyr in någon som förvaltar projekten åt dig :) Önskar själv att jag hade den möjligheten.

2008-03-12 av Bernt Johansson

Helt klart tappar man glädjen när det blir för mycket industri i det hela. Så är det iaf för mig.

Men ännu så länge har jag bara några få projekt, och inget storskaligt. Jobbar ju fortfarande “9 to 5″, och komer att fortsätta med det under överskådlig framtid.

2008-03-23 av Jan Sandahl

Det är olika. om man bara sitter med egna projekt är nog största smolken i glädjebägaren just leda, och brist på uthållighet. När det gäller externa uppdrag tycker jag mest kunders brist på engagemang och respons är det som mest sätter gränsen för glädjen i arbetet, då man inte kan göra det man vet hjälper för dem.

Jag växlar mellan ganska radikalt olika sysslor och det drar verkligen ned effektiviteten. Söker också en bra metod, som också ger spontant utrymme för alla de infall hjärnan behagar erbjuda… :-)

2008-04-11 av Sebastian Silfverstierna

Jag tror att alla vid ett eller annat tillfälle vill göra mer än tid och kunskap tillåter. Själv har jag lyckats ganska bra med att fokusera på 1 sak, och den saken endast. Jag kan dock från tid till annan känna att det vore kul att göra något nytt – för att få en välbehövd paus – eller möjlighet att utvecklas inom andra områden. Å andra sidan så får man se det positiva – att man är specialiserad inom ett område och med gott samvete kan säga till sig själv att man är duktig på det man gör. Jag är övertygad om att man kan tillämpa samma mentala förhållningssätt för att bibehålla sin motivation och fokus under en produktion och förvaltningsprocess.

2008-05-11 av Markus Jalmerot

Jo det kan vara extremt svårt att behålla fokus. Men det är som du säger otroligt viktigt. Men om det tar bort glädjen vet jag inte, då tror jag man valt lite fel område att jobba med faktiskt..

2009-05-18 av David

Jag tror att det viktigaste är att hålla fokus, och framför allt att bli bra på att snabbt ta sig från idéstadiet till färdig produkt.

Skriv en kommentar