Framgångsspiral, Positiva Målbilder & Law of Attraction

Framgångsspiraler

Något som jag gillar att diskutera med bekanta är hur kraftfulla framgångsspiraler kan vara. De som har upplevt en kraftig eller lång framgångsspiral känner säkert igen sig i denna beskrivningen för er som inte upplevt detta skall jag förklara kortfattad hur en sådan kan kännas.

Tänk dig att du befinner dig i ett normalläge, vissa dagar är du glad, vissa dagar mindre glad. Ibland lyckas du med saker, ibland inte. Plötsligt så lyckas du med en betydande uppgift eller mål. Det kan vara att hålla ett föredrag inför grupp som du är nervös över innan, men det går galant och du får positiv feedback från din målgrupp. Stolt går du från föredraget ut på stan för att dricka en kopp kaffe, du mår riktigt bra. När du står i kaffekön råkar du stöta in i en tjej som står bredvid och du ursäktar dig och ni småpratar lite, hon tittar på dig med positiva ögon och du känner dig attraktiv och trevlig. Stärkt av dessa positiva upplevelser är ditt humör ännu bättre och din utstrålning förstärks. Din hållning blir bättre av din självkänsla och du blir allt mer attraktiv.

Senare på kvällen när du är ute i goda vänners lag skymtar du en vacker tjej som du är intresserad av och går fram och pratar med henne, bjuder på ett glas vin och får sedan hennes telefonnummer. Glad i hågen vaknar du nästa morgon och känner att denna dagen verkligen är underbar. Iväg till ett kundmöte där du performar fullständigt strålande stärkt av gårdagens framgångar. Kunden är mycket imponerad och vill köpa din produkt/tjänst. Stärkt av detta är du på bra humör på kontoret och det skiner om dig när du traskar iväg på en musikkoncert för att umgås med kompisar och träffa lite nytt folk. Du fullständigt skiner om dig när du anländer och hälsar på nya bekantskaper som under kvällen fattar tycke för dig och tycker du är en glad, trevlig och spännande människa och du har skaffat nya kompisar.

Denna framgångsspiral kan sedan fortsätta och för varje moment du lyckas med ökar din självkänsla, självförtroende och utstrålning vilket gör att du har allt högre chans att lyckas med nästa uppgift/händelse. Det är en euforisk känsla och extremt kraftfull när den äger rum.

Jag har upplevt en framgångspiral som varade nästan ett halvår och ständigt rörde sig uppåt där du klarar av allt svårare utmaningar och uppgifter. Känslan är att man nästan är oövervinnerlig (utan att för den skullen vara dryg och otrevlig) du känner helt enkelt att du är redo för vilka utmaningar som helst.

Jag har inga hemliga recept för framgångspiraler, men jag har börjat nosa på några närasläktande filosofier som jag finner mycket intressanta och som kan fungera som kickstart till en framgångspiral.

Postiva Målbilder & Law of Attraction (LOA)

Det är inget nytt att mental träning och positiva målbilder är effektiva sätt och används av idrottsmän och andra högpresterare. Det påtalas ofta att det är mycket viktigt att skriva ned sina Mål och visualisera dem för att förstärka effekten. Det kan vara allt från ett papper på väggen, en bakgrundsbild i datorn eller annat som gör att du exponeras för dina mål dagligen. Jag skall erkänna att jag hitils varit dålig på att visualisera mina målbilder annat än i tanken men det skall det bli ändring på.

Law of attraction är en filosofi som kortfattat går ut på att du får vad du önskar dig. Önskar du dig framgång och du sänder ut energi från dina tankar om den framgång du vill ha så kommer den även att komma till dig. Du gör dig med andra ord mottaglig för vad du önskar. (LOA på wikipedia) Jag kan inte säga att jag håller med om allt inom den filosofin men jag tror på att positiva tankar och målbilder hjälper dig att nå framgång. Jag tror även att de signaler du sänder ut med ditt kroppsspråk påverkar din omgivning och indirekt hjälper dig mot ditt mål.

Framgång betyder ingenting utan din hälsa och även här kan du till stor del påverka den med din egen kraft. Lyckliga och positiva människor mår bättre, är sjuka mindre och har mindre risk att drabbas av depressioner. (ingen källa finns) Personligen har jag inte haft en sjukdag från jobbet eller universitetet och jag måste gå tillbaka till gymnasiet för att minnas en sjukdag i skolan. Detta är alltså 8-9 år sedan vilket jag naturligtvis är tacksam för. Jag tror att det till stor del beror på mitt immunförsvar som håller sig i god form tack vare måttlig motion, en positiv livsyn, glädje och positiva målbilder.

Hur kan jag förbättra detta? (en av mina livsprinciper är ständigt lärande och förbättring)

Med start på tisdag kommer det att ligga en inplastad Powerpoint-bild på skrivbordet med mina positiva målbilder, målsättningar och det jag vill uppnå. Jag kommer framöver att kolla på den och visualisera dessa målbilder och tankar mentalt medan min dator startar upp varje morgon när jag kommer till kontoret. Det skall bli intressant att se hur detta kommer att påverka mig.

7 kommentarer till “Framgångsspiral, Positiva Målbilder & Law of Attraction”

2008-10-26 av Jim Westergren

Mycket intressant. Jag känner igen detta på mig själv och som du redan vet har även jag ett intresse i detta ämne. Vad man tänker och tycker om sig själv gör all skillnad i världen.

Vi kommer till Sverige runt april och kommer stanna ett bra tag och förmodligen bo i Stockholm. Så vi ses då ;)

2008-10-26 av Jonas Lejon

Trevligt inlägg som vanligt Per!

2008-10-27 av Anders Granström

Ett annat begrepp som har mycket likhet med den framgångsspiral du beskriver är “the flow”.

“The Flow is the mental state of operation in which the person is fully immersed in what he or she is doing by a feeling of energized focus, full involvement, and success in the process of the activity”.

Det är i idrottsliga sammanhang den mest förekommer och kan beskriva en joggare som känner att denne skulle kunna springa hur lång som helst.

Det är en härlig känsla att befinna sig en framgångsspiral :)

2008-10-27 av Jonny Elofsson

Bra, trevligt och inspirerande inlägg Per!

2008-10-28 av Poyan

Hej!

Gillar bloggen. Hamnar i min RSS-läsare!

Jag funderar väldigt mycket på det där jag med, men mitt fokus har nu flyttat sig mer från att skapa “uppåtspiralerna” till att lära mig att bryta negativa nedåtspiraler. Som dom säger så är det inte svårt att vara duktig när allt går bra, det är att vara duktig när allt går åt helvete som räknas.

Keep it up!

Poyan

2008-12-03 av Niklas Olsson

Måste bara säga att jag inte funderade så mycket kring detta inlägg när jag först läste det, jag har dock kommit på mig själv med att titt som tätt tänka i just dessa banor om positiva spiraler, mycket på grund av denna artikel.

Tror det finns en stor styrka i att vara medveten om att man är i en positiv spiral (eller att tro att man är det!), jag tror det kan bygga på det positiva ytterligare!

2009-02-18 av Ann-jeanette

härligt med människor med samma inställning till livet,det verkar som fler och fler inser vidden av tankens kraft å att vi tänker mer och mer possitivt.tack för en givande sida

Skriv en kommentar