Adsense är död, länge leve Adsense

Bakgrund.

Jag har under cirka 2,5 år dragit in rätt stora summor på Google Adsense och jag har kraftigt ökat mitt sajtutbud samtidigt som det har blivit allt svårare att tjäna pengar på Adsense eftersom de successivt har implementerat allt fler hinder och bromsar för publishers för att göra sitt system bättre för annonsörerna. Jag har tidigare pratat om Smart-Pricing som slog till mot mitt Adsense-konto i somras. Andra faktorer som gjort att de flesta av mina sajter hamnat i ett +30 filter i google eftersom de tillhör “thin affiliate”-klassen. Efter att mitt konto kommit under luppen så har det inneburit att alla sidor jag lanserat där jag implementerat Adsense-koden, har blivit diskriminerade med +30 filter och således får minimalt med trafik.

Adsense har till stora delar gjort det möjligt för mig att bygga min infrastruktur i form av Skribenter, designers, servrar samt försörjt mig under denna tid. För det är jag tacksam, Länge leve adsense !. För cirka ett år började jag märka att Adsense som affärsmodell inte var här för att stanna och har successivt växlat mot affiliatemarknadsföring som intäktsmodell samtidigt som jag byggt ett spårningssystem för att kunna genomföra resultatbaserad internetmarknadsföring med detaljspårning ned på keywordnivå.

Jag står alltså väl rustad för nästa steg i min verksamhet. (mer info kommer i separat bloggpost).

I dagarna har jag och Adsense gått skilda vägar efter att de som sista steg i sina ansträngningar att valt att hänvisa till sin sajtpolicy och stängt ned mitt adsensekonto med motiveringen att någon/några av mina sajter något av följande och såldes bryter mot deras policy.

* Gör sidor för användare, inte för sökmotorer.
* Använd inte bedräglig cloaking eller dolda omdirigeringar.
* Belasta inte sidor med irrelevanta ord.
* Skapa inte flera sidor, underdomäner eller domäner som till stor del
innehåller dubblerat innehåll.
* Delta inte i länkscheman som är utformade för att förbättra webbplatsens
rankning eller PageRank.
* Undvik “öppningssidor” som skapats för sökmotorer, eller andra
schablonlösningar som t.ex. affiliate-program med lite eller inget
originalinnehåll.
* Undvik knep för att förbättra rankningarna du får med sökmotorn. Ett bra
kännetecken är om det känns bra att beskriva vad du har gjort för en
webbplats som konkurrerar med dig. Ett annat test som är bra är att fråga
dig själv “Hjälper detta mina användare? Skulle jag göra så här om det
inte fanns sökmotorer?”
* Om webbplatsen deltar i ett affiliate-program bör du se till att den
tillför värde. Tillhandahåll ett unikt och relevant innehåll som ger
användarna en anledning att gå till din webbplats först.

Våra specialister upptäckte att ditt nätverk med webbplatser inte följer
riktlinjerna varpå ditt konto inaktiverades.

Avstängningen med hänvisningen mot policybrott kom aningen oväntat, men att adsense som enda försörjningskälla inte är något att bygga en verksamhet runt är inget nytt och ”multiple streams of income” och diversifiering är något som funnits med i mitt tänk under hela min tid som ”nätproffs”.

Framtiden

Jag har även märkt tydliga tecken under det senaste året att utvecklingen gått åt hållet att det blivit allt svårare att dra in stora summor med sajter som är uppbyggda för med syfte att vara reklamfinansierade utan någon egen tjänst eller värdeskapare. Vart ligger då mitt värdeskapande undrar ni kanske? Det ligger nämligen i att på ett extremt kostnadseffektivt sätt skaffa intressenter och kunder till företag genom sökmotormarknadsföring.

Jag är av den uppfattningen att det är bäst att vara den första som kliver av tåget istället för den sista och påtvingad utveckling är ibland bra när man blivit bekväm. Nu har jag helt nya mål och känner en hunger att jobba målmedvetet för att nå dessa. Till er som bygger er verksamhet på liknande grunder som delar av min verksamhet har jag bara att ge er rådet. Börja utveckla ditt företag för framtiden och inte för förra året och ta små steg löpande i affärsutveckling så att du inte blir tagen med byxorna nere. Omvärldsbevakning och affärsutveckling skall vara något som företag löpande ägnar sig åt.

Följ försättningen i morgon då jag kommer att presentera min nya affärside och vision för företaget.

16 kommentarer till “Adsense är död, länge leve Adsense”

2008-05-15 av Hjalmar

Eek. Kul att du fick uttala dig för nyteknik.se.

Jobbigt att bli helt avstängd från Adsense. Jag har nog skiftat ut från att ligga på 90% från dem till 50% ungefär. De är ju dock fortfarande en viktig inkomstkälla såklart. Praktiskt att ha i bakfickan för de där generella siterna.

Rätt sjukt att de är så bisarrt nazi i alla sina beslut och aldrig kan vara lite flexibla.

2008-05-15 av Anton

Jag lider med dig Per, även om jag tycker du är grym som tar det på det här sättet!

Inget företag stänger ned en partner som dragit in pengar i miljonklassen åt dem… FÖRUTOM Google. Det är faktiskt helt sjukt.

2008-05-15 av Niklas Olsson

Det var trisst!

Hur ser du själv på det hela, känner du dig blåst av Google eller tycker du att avstäningen var motiverad?

>>SVAR: Jag kan väl inte påstå att det var motiverat att stänga av hela mitt konto utan förvarning. Det finns ju många värre “banditer” även om det inte är någon ursäkt. Det jag hade velat från deras sida vore ett större statement att de inte vill ha den typ av sidor som står för majoriteten av mina intäkter, eller att de tycker att min integrering i designen är taskig. Nu hänvisade de i princip till massor av möjliga förklaringar. Men det är ju som sagt ingen rättighet att få vara Adsense-annonsör (eller för den delen vara indexerad i google)

2008-05-15 av Anton Malmberg

Tråkigt att höra! Skönt dock att du redan tidigare börjat lägga om verksamheten, annars hade det här kunnat bli en rejäl smäll. Bevisar hur viktigt det är att inte förlita sig på en inkomstkälla. AdSense ska inte underskattas, men som enda inkomstkäla är det vanskligt.

Lycka till framöver!

2008-05-15 av Håkan Gustavsson

Tråkigt att höra om att Adsense exkluderar dig. Finns nog anledning att tänka över huruvida jag ligger i riskzonen också.
Detta med att lägga alla ägg i samma korg är ju en gammal visdom som inte nog kan påpekas.
Som enskild näringsidkare som jag är så är detta något jag funderar över dagligen. Tycker dock jag har en sund spridning i nuläget och har planer på ännu mer diversifiering framöver. Nya grejer på g! :)
Spännande att höra vad du har på gång i framtiden!
Lev väl! / Håkan

2008-05-15 av Jonas

Intressant läsning Per! Google är anus ibland.

2008-05-15 av Tobias

Du hade åtminstone kul så länge det varade :)
har man sidor som liknar lite MFA sidor så är det alltid en risk att man bli utkastad från Adsense programmet.

2008-05-15 av Simon Sundén

Life sucks ibland…

Måste säga att din inställning angående detta också är helt rätt. I sådana här fall är det väldigt lätt att bli frustrerad, bitter och förbannad.

Som du själv skriver:
“Följ försättningen i morgon då jag kommer att presentera min nya affärside och vision för företaget”

Helt rätt tänkt. Ingen idé att sitta och stampa utan bättre att gå vidare i full fart.

2008-05-15 av Per

Tråkigt att du blev avstängd, dock ett wake up call för oss andra. Antagligen börjar de uppifrån och går neråt i inkomstkedjan…

Kul att du kommit fram till samma sak som jag gjorde för någon månad sen i min blogg, just att Adsense inte är en tillförlitlig eller långsiktig inkomstkälla. Att köra rena content/forum sajter som användaren har genuin nytta utav gillar Adsense, men är (nästan) totalt värdelösa ur inkomstsynpunkt om man ska leva på inkomsten. Framtiden ligger helt klart i inhouse reklam, leadsgenerering (som du skrev om ovan) och affiliate.

Jag står också inför omställningen, och det kommer bli hårt innan man har etablerat något nytt. Men säkert mycket bättre när man väl är där!

2008-05-15 av Bernt Johansoon

Tja, vad ska man säga. Trist som tusan.
Även om du förekommit genom att lägga om´verksamheten så är det alltid synd att missa adsense som snabbaste vägen till lite täckningsbidrag på en ny site.

Lycka till med det nya.

2008-05-16 av Björn

Jag tror dom har någon typ av extra-kontroll nu, jag har fått två siter avstängda (dock inte hela kontot), pga regelbrott, enligt mig finns det inga regelbrott men vad ska man göra!?

Försökte ha en dialog med Google, men det är goddag yxskaft.

Det tråkiga var att det rör sig om 1000$+/mån.

[...] dystra tider som dessa kan det vara lämpligt med lite positiva nyheter (iaf för [...]

2008-05-18 av Anton

Björn: javisst har det hänt något, de kör extra aktivt nu. De har inte stängt av några sajter för mig än så länge, däremot har de sajterna som förut “bara” hade hamnat i 30+-filtret nu fått borttagen pagerank.

… vilket ledde till att jag tog bort adsense från de flesta sajterna och har som mål att endast ha kvar Adsense på de sajter där inget annat alternativ finns, eller där det helt enkelt är kvalitativt med adsense-annonser (sajterna är bra, helt enkelt).

2008-05-18 av Anton

Kanske ska tilläggas: det är bara adsense-sajter som drabbats, inte en enda sajt som bara har affiliate lr motsvarande.

2008-05-27 av Judith

Mkt intressant läsning. Hmm

2008-06-17 av Blåst av google

Google har blåst mig med. Utan förklaring, utan varning och på hela inkomsten från ca 6mån tillbaka (flera tusen $). Att sitta låst med EN partner är aldrig bra men personligen trodde jag att google gick att lita på. Att tillägga har jag skött mig snyggt och ser ingen anledning till att avvaktivera mitt konto från googles håll, mer än att behålla mina pengar för sig själva.

Till er andra:
1. Ta ut alla pengar ni har hos google
2. Sluta använd Adsense överhuvudtaget
3. Läs punkt 2 igen och agera.

Skriv en kommentar